Opt sculpturi ale lui Brâncuși, expuse timp de un an la muzeul Guggenheim

Opt sculpturi ale lui Brâncuși, printre care „Muza”, „Adam și Eva” și „Miracolul”, aflate acum în depozitele Muzeului Solomon R. Guggenheim, vor fi expuse în perioada 17 martie 2017 -3 ianuarie 2018, informează Institutul Cultural Român de la New York.

Muzeul american, a cărui clădire a fost proiectată de arhitectul Frank Lloyd Wright şi inaugurată în 1959, dorește prezentarea sculpturilor realizate în lemn şi marmură.

Lucrările lui Brâncuşi care vor fi expuse sunt: „The Sorceress (La sorcière)/ Vrăjitoarea”, 1916-1924; „King of Kings (Le roi des rois)/ Regele Regilor”, cca. 1938; „Muse (La muse)/ Muza”, 1912; „Adam and Eve (Adam et Eve )/ Adam şi Eva”, 1921; „The Miracle (Seal [I]) (Le Miracle)/ Miracolul (Foca[I])”, 1930-1932;  „Flying Turtle/ Ţestoasa zburătoare”, 1940-1945; „Watchdog (Chien de garde)/ Câne de pază”, 1916; „Oak base/ Soclu de stejar”, 1920.

„În primele decenii ale secolului XX, Brâncuşi a creat un corpus de lucrări inovatoare, prin care a schimbat traiectoria sculpturii moderne. Pe parcursul acestei perioade, el a trăit şi a lucrat la Paris (…) Brâncuşi a devenit parte integrantă a acestor dezbateri, atât prin relaţiile sale cu alţi artişti ca Marcel Duchamp, Fernand Léger, Amedeo Modigliani şi Henri Rousseau, precum şi prin propria sa operă de pionierat. Aspiraţia de a exprima esenţa subiectelor sale prin forme simplificate şi predilecţia sa pentru tradiţii artistice diferite de cele ale Europei Occidentale l-au condus la noi abordări stilistice. În plus, modul său personal de a-şi prezenta operele, punând accentul, în egală măsură, pe lucrarea sculptată, dar şi pe soclu, precum şi pe interconexiunea dintre lucrări, în relaţie directă una cu alta, în loc de a fi concepute ca entităţi independente, a inaugurat noi modalităţi de percepere şi întelegere privind natura obiectului de artă”.

La mijlocul anilor 1950, Muzeul Solomon R. Guggenheim sub conducerea lui James Johnson Sweeney în perioada respectivă, a început colecționarea lucrărilor lui Brâncuși.

„La vremea când Sweeney îşi începea  mandatul de director, colecția era axată pe pictura «non-obiectivă». Sweeney a extins în mod semnificativ politica de achiziţii a muzeului şi către alte genuri şi tehnici, şi, în special, către sculptură. Interesul  Muzeului Guggenheim faţă de Brâncuşi pe parcursul acelor ani a mers dincolo de  priorităţile sale de colecţionare a operelor: în 1955, muzeul a organizat şi a găzduit prima expoziţie majoră a lui Brâncuşi”, apare pe același site.

Expoziţia se înscrie în strategia ICR New York de celebrare, în 2017, a 141 de ani de la naşterea, respectiv de comemorare a 60 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brâncuşi, dar şi pe agenda de diplomaţie publică şi culturală a Ministerului Afecerilor Externe.

SURSA: http://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/oferta-romaniei-la-targul-de-carte-de-la-londra-684405