Lacul de la poalele munților Măcin, spectacol format în granit

Într-un peisaj ce nu diferă de cel selenar, decât din pricina ierbii uscate de stepă care creşte printre pietrele de granit, într-o fostă carieră de piatră a luat naştere, în urmă cu 80 de ani, un lac de-o frumuseţe rară, cu ape verzi ca smaraldul. Exploziile controlate au săpat atât de adânc în stânci că i-au permis pânzei freatice să iasă la suprafaţă. Aşa s-a format lacul Iacobdeal.

La poalele munţilor Măcin, în apropierea localităţii tulcene Turcoaia, se întinde, pe un hectar, lacul Iacobdeal, un loc sălbatic, de o frumuseţe rară. Întinderea de apă verde ca smaraldul a apărut în inima unei foste exploatări de granit a italienilor care s-au stabilit pe-aceste meleaguri în urmă cu 135 de ani. Lacul a luat naştere în 1930, când, în urma unei dinamitări a uneia dintre galerii, apa din pânza freatică a năvălit la suprafaţă.

Lacul Iacobdeal este un loc unic în România datorită modului în care s-a format. În el nu se varsă nicio apă curgătoare şi nu există niciun canal de scurgere. Pereţii care îl înconjoară sunt foarte abrupţi, formaţi din granit dur, pământ şi pietriş destul de fin.

Despre lac se spune că are forma unei inimi. O veche legendă vorbeşte despre doi îndrăgostiţi despărţiţi de soartă. Ca să îl cruţe de suferinţa după iubita pierdută, un corb i-ar fi smuls tânărului inima şi a zburat cu ea peste lac, însă a scăpat-o în apă. Legenda l-a atras pe-aceste meleaguri şi pe Marcel Ţăranu, un fost scafandru militar. Fermecat de frumuseţea locului, a cumpărat, în urmă cu 12 ani, lacul şi a luat în concesiune şi o palmă de pământ în apropiere.

Fiind şi de meserie scafandru, m-am gândit întotdeauna la apă. Au urmat negocierile cu Primăria, a fost prima dată în concesiune, apoi am fost o perioadă plecat, am lucrat ca scafandru şi a trebuit să aşteptăm. Acum, dacă a luat amploare şi turismul începe să se dezvolte, ne îndreptăm către turism,” spune Marcel Ţăranu, proprietarul lacului Iacobdeal.

Proprietarul vrea să planteze copaci în zonă, să facă un camping pentru turişti, să pună şezlonguri pe stânci, să pregătească lacul pentru pescuit sportiv. Se gândeşte şi la căţărări pe munţii de granit şi, de ce nu, la scubadiving. Mai ales că în adâncuri a rămas, 15-20 de metri sub apă, o galerie care ar putea deveni traseu interesant pentru scafandrii amatori sau profesionişti.

Este un tunel prin care trecea mocăniţa, trecea pe sub pena aia de pământ, care a rezultat din exploatarea de piatră, se ducea undeva pe vale, era o cale ferată. E posibil să mai fie calea ferată, să fie în tunel,” adaugă Marcel Ţăranu, proprietarul lacului Iacobdeal.

Pentru amenajarea zonei, Marcel vrea să obţină bani europeni. Se gândeşte, chiar, să angajaze salvamari. Locul, de o frumuseţe sălbatică, a fost platou de filmare pentru pelicula ”Aferim!”.

Deja sunt persoane care au venit şi vor să finanţeze atât cu proiecte europene cât şi sunt interesaţi să investească din bani proprii. Chiar zilele acestea au venit din Brăila care vor să investească pe malul Dunării, să facă o pensiune,” precizează Stelian Bălan, primarul comunei Turcoaia.

Lacul Iacobdeal este refugiul perfect pentru zilele toride de vară. Chiar şi în sezonul cald, în adâncuri, apa este rece ca gheaţa. În weekend-urile de vară, peste 300 de turişti vizitează zona.